Turcia este una dintre destinațiile alese atunci când vine vorba de concedii la mare, însă devine o destinație interesantă, misterioasă, și totodată plină de surprize atunci când alegem să vizităm locuri precum Pamukkale sau zona Cappadocia.
De la această vacanță ne doream atât zile relaxante petrecute pe plajele însorite ale Turciei cât și să descoperim locuri pline de istorie și să avem parte de experiențe noi. Prin urmare, ca în multe alte cazuri, călătoria cu autorulota inchiriata s-a dovedit cea mai eficientă, relaxantă și comodă variantă pentru o familie cu copii curioși și plini de energie.
Planificarea traseului
În primă fază această vacanță era destinată pentru a vizita zona Dolomiti - Italia, însă având în vedere că prognoza meteo anunța ploaie în toate zile de concediu, am reconfigurat traseul în funcție de acest considerent și am plecat către direcția opusă, către Turcia.
Turcia era pe lista noastră de țări unde urmă să mergem în perioada următoare, de aceea a fost destul de ușor să ne planificăm traseul. Obiectvele principale erau stabilite: coasta de vest a Turciei, Pamukkale și Cappadocia. Bineînțeles că acest traseu a fost modificat în funcție de starea noastră și în funcție de vreme și timp, deoarece sunt mulți kilometri între destinații și nu știam exact cât putem parcurge din intinerariu.
La mare în Turcia cu autorulota
Am plecat din București dimineața, iar cu toate opririle (Veliko Tarnovo, stații peco sau alte pauze de relaxare), am ajuns în Canakkale seara în jurul orelor 21:00. Wow, ce oraș vibrant! Aveam impresia că e vreo sărbătoare, deoarece era foarte multă lume pe stradă, la terase, pe faleză sau prin parcuri. Aici, cu ajutorul aplicației Park4night am parcat pe malul marii, lângă un parc foarte mare. Intenția a fost doar să dormim, iar dimineața după ce ne plimbam un pic și luăm micul dejun, să pornim din nou la drum. Dimineața, am avut cea mai frumoasă primire de până acum: un domn de la terasa de lângă autorulota noastră, ne-a dus pe o tava câte un ceai turcesc însoțit de un zâmbet cald și probabil de câteva urări (în limba turcă :)).
Următoarea oprire a fost la Muzeul Troian, apoi am continuat către orașul Akcay, unde ne-am petrecut o zi perfectă de plajă și o seară plină de activități: plimbare cu bicicletele pe faleza, cina însoțită de apusul soarelui și câteva cumpărături de la magazile tradiționale de pe străduțele înguste. Și cum vremea era perfectă pentru plajă, ne-am decis să mai petrecem câteva zile la mare, așa că următoarele 3 zile le-am petrecut pe plajele din Kusadasi și Marmaris, unde peisajele sunt absolut superbe (am vizitat și castelul Marmaris).
În Pamukkale cu autorulota - un spectacol al naturii
Chiar dacă vremea din octombrie era perfectă pentru plajă, ne-am continuat călătoria către următoarele destinații. Pamukkale este o destinație ce nu trebuie ratată dacă vă plănuiți că vizitați locuri interesante în Turcia. Aici am putut să vedem una dintre cele mai interesante opere ale naturii, și anume uluitoarele piscine naturale ale Turciei. După o dimineața surprinzătoare în care ne-au trezit zgomotele de la baloanele cu aer cald și ne-au oferit o priveliște plină de culoare, am urcat pe travertinele de calcar (se urcă în picioarele goale de la baza muntelui), ne-am minunat și ne-am bălăcit în piscine cu apa termală, apoi ne-am continuat ziua rătăcind printre ruinele orașului Hierapolis. Aici am vizitat Teatrul Hierapolis , Muzeul și Piscinele Antice ale Cleopatrei. Este o stațiune balneară care oferă diversitate, relaxare și multe informații cu privire la istoria marilor imperii. În zonă se mai pot vizita: Castelul de Bumbac, Laodikeia, Aphrodisias.
În Cappadocia cu autorulota - un spectacol de culoare
Drumul de la Pamukkale spre Cappadocia este destul de lung, dar pentru noi nu a fost foarte obositor, deoarece călătoria cu autorulotă ne-a oferit libertatea de a ne opri și de a ne odihni acolo unde am simțit nevoia. Puteți alege să vă opriți pentru masă și campare în orașele mari întâlnite pe traseul vostru.
Am ajuns în Cappadocia în jurul prânzului și am parcat autorulota în apropierea Muzeului în Aer Liber. De cum ne apropiam de orașul Goreme, parcă intram într-o lume total misterioasă. Relieful este unul spectaculos, istoria este foarte bogată și parcă totul este învelit într-o fermeccătoare poveste.
Am vizitat Muzeul în Aer liber, orașul subteran Kaymakli, Valea Roșie, Valea Iubirii, Castelul din Uchisar, orașul Avanos. Am avut parte de cel mai grandios și colorat spectacol oferit de baloanele cu aer cald, care în contextul reliefului de acolo am putut admira totul chiar și din autorulotă, deoarece am campat într-o zona înaltă de unde se puteau admira atât orașul Goreme, Valea Roșie cât și Valea Iubirii. Oricum baloanele se vor vedea pe tot cerul la primele ore ale dimineții indiferent de locul unde ești.
Am parcurs în total aproape 4000 de kilometri în 12 zile cu căsuta pe roți (autorulote de inchiriat) și pot spune că a fost o experiență unică, cu locuri inedite și cu peisaje miraluloase.
Călătoria cu autorulota FreedomCamper a făcut ca această vacanță să fie una dintre cele mai interesante aventuri de până acum!
Comments